Toitumine haiguse ajal

Inimestel, kellel on kasvaja, on suur risk toitaineliste vaeguste ja alatoitumuse tekkeks. Põhjuseks on nii kasvaja poolt tekitatud sümptomid kui ka ravi kõrvalmõjud, mis võivad mõjutada Teie söömist ja joomist. Tavaliselt on söögiisu haiguse ajal halvem, mistõttu on eriti oluline süüa piisavates kogustes toitainete- ja energiarikast toitu. Hästi planeeritud toitumine ja liikumine aitab kaasa kiiremale paranemisele, kuna:                

  • tõhustab haavade paranemist;
  • normaalne sooletegevus taastub kiiremini;
  • kopsupõletiku tekkerisk on väiksem;
  • tavapärane elurütm taastub kiiremini; 
  • väheneb väsimustunne;
Haiguse ajal võivad söömissoovitused erineda tervisliku toitumise soovitustest ajutiselt või püsivalt, selleks et ennetada alatoitumust ja/või leevendada söömisega seotuid probleeme.

 

Alatoitumus, kaalulangus, nõrkus

Mis on alatoitumus?
Alatoitumus on seisund, mille puhul esineb toiduenergia ja/või toitainete vaegus, ning see võib viia  kehakaalu languseni ja/või kehakoostise muutuseni (eelkõige lihasmassi vähenemine).
Alatoitumus on üheks riskifaktoriks lihasnõrkuse ja kukkumiste ning tüsistuste, nagu kopsupõletik, tekkes. Samuti on alatoitumus üks teguritest kroonilise haiguste ägenemisel ning ägedate haiguste ja raviprotseduuride tüsistuste tekkimisel, pikendades seeläbi ka oluliselt haiglaravi aega.
Alatoitumus tekib aegamööda, seega on oluline pöörata tähelepanu järgnevatele sümptomitele: 

  • väike söögiisu;
  • kehakaalu langus- nt teie riided on seljas lohvakamad; sõrmused ja hambaproteesid on lõdvemad;
  • lihasjõudluse langus- nt te ei jaksa käia enam nii kiiresti ja kaugele kui varem;
  • üldine nõrkus;
  • väsimus;
  • mäluhäired;
  • raskusi keskendumisega. 

Kõige suurem on alatoitumuse risk normaalset söömist mõjutavate kasvajate puhuselt, nt seedetrakti kasvajad, pea- ja kaela piirkonnas paiknevad kasvajad.

 


Alatoitumuse ennetamine

Alatoitumuse mõju igapäevaelule ja elumusele on märkimisväärne: vähenevad nii tervelt elatud eluaastad kui iseseisev toimetulek ja elukvaliteet.  Oluline on seega ennetada ja leevendada põhjuseid, miks alatoitumus tekib, nt isutus, iiveldus, kõhulahtisus, suuhaavandid

Alatoitumuse ennetamine  on parem ja lihtsam kui tüsistuste ravimine ja kehakaalu taastamine. 

Hoides oma kehakaalu aitab see teil ravi ajal tugevam püsida ja annab parema elukvaliteedi. 

 


Toidu tõhustamine

Toidu tõhustamine ehk rikastamine on toitainete, eelkõige toiduenergia ja valgu koguse suurendamine toidus. See on oluline kui te ei ole võimelised sööma suuri portsjoneid, teil on väike söögiisu ja/või teil on probleeme madala kehakaaluga. Toidu tõhustamise abil saab muuta iga suutäie sööki kui ka iga sõõmu jooki energia tihedamaks ja toitainete rikkamaks. 

Ideid suurendamaks toiduga saadavat energiat:

Igal söögikorral üritage rikastada vähemalt üks toiduaine. 

  • Lisa 2 teelusikat mett või moosi pudrule, jogurtisse, kohupiimale.
  • Leivale ja saiale määri võid lahkelt. 
  • Lisa 2 supilusikat riivitud juustu erinevatele soojadele toitudele.
  • Lisa 1 supilusikas võid/margariini/ sulatatud juustu pudrule, kartulitoitudele, makaronidele, suppidele, pajatoitudele, püreestatud söökidele, juurviljadele, erinevatele kastmetele. Samuti võib lisada 1 spl õli (nt oliivõli, kreeka pähkli õli, kanepiseemneõli, linaseemneõlj) erinevatele toidutele. Ürdivõi ja maitseõli võivad muuta toidu maitse meeldivamaks. 
  • Lisa 1 supilusikas pestot, sulatatud juustu või riivitud juustu makaronidele.
  • Lisa 1 pall jäätist konserveeritud puuviljadele ja teistele magustoitudele.
  • Lisa 1 supilusikas koort kohvile, kakaole, supile.
  • Kasuta majoneesi või hapukoort salatitest ning lisa neid toidu kõrvale kastmeks. 
  • Tarbi ja kasuta toiduvalmistamisel kõrgema rasvasusega piimatooteid. Nt hapukoor 30%, täispiim 4%, kohupiim 9%.
  • Valmista putru täispiimaga ning asenda osa piimast koorega. 
  • Söö munatoite, nt valmista juustune omlett, võileivakatteks valmista hakitud keedumuna majoneesiga.
  • Eelista rasvast kala: heeringas, lõhe, räim. 

Toitvad vahepalad ja joogid
Soolased: erinevad juustud näkileival või kreekeritel; täidetud munad, oliivid, pähklid ja pähklivõid, seemned ja seemnevõid (nt tahiini); juurviljad koos dipikastmega (hapukoor, kikerherne hummus, avokaado guacamole); 6%-lise rasvasisaldusega kodujuust segatud hapukoorega. 
Magusad: piimapudingud, dessertjogurt, jäätis, kuivatatud puuviljad ja šokolaad, eelkõige tume šokolaad, šokolaadiga kaetud rosinad ja pähklid, halvaa, seemnebatoonid. 
Joogid: kuum kakao valmistatud täispiimaga ning serveeritud vahukoorega; smuutid ning täismahlad, millele lisada valgupulbreid ja õli (nt kookos-, linaseemne- või kanepiseemneõli), jäätisekokteil

 


Toidulisandite kasutamine

Kui te sööte mitmekesiselt, ei piira oma toidutarbimist ja sööte toite igast toidugrupist, siis te peaksite saama kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid oma toidust. 
Aga kui teil on raskusi söömisega ja teie toiduvalik on ühekülgne ja/või portsjonid tavapärasest väiksemad, siis multivitamiini, mis katab 100% kogu päevased vitamiinide ja mineraalide vajadused, võib olla teile vajalik. Kui teie arst ei ole määranud teisiti, siis vältige toidulisandeid, mille vitamiinide ja mineraalide sisaldus on väga kõrge, nii öelda „megadoosides“. 

 

Patsiendi infoleht: Täisväärtuslik toitumine haiguse ajal

Tutvuge Tervise Arengu Instituudi infomaterjaliga: Toitumine kasvajalise haiguse korral

Alatoitumus, kaalulangus, nõrkus

Mis on alatoitumus?
Alatoitumus on seisund, mille puhul esineb toiduenergia ja/või toitainete vaegus, ning see võib viia  kehakaalu languseni ja/või kehakoostise muutuseni (eelkõige lihasmassi vähenemine).
Alatoitumus on üheks riskifaktoriks lihasnõrkuse ja kukkumiste ning tüsistuste, nagu kopsupõletik, tekkes. Samuti on alatoitumus üks teguritest kroonilise haiguste ägenemisel ning ägedate haiguste ja raviprotseduuride tüsistuste tekkimisel, pikendades seeläbi ka oluliselt haiglaravi aega.
Alatoitumus tekib aegamööda, seega on oluline pöörata tähelepanu järgnevatele sümptomitele: 

  • väike söögiisu;
  • kehakaalu langus- nt teie riided on seljas lohvakamad; sõrmused ja hambaproteesid on lõdvemad;
  • lihasjõudluse langus- nt te ei jaksa käia enam nii kiiresti ja kaugele kui varem;
  • üldine nõrkus;
  • väsimus;
  • mäluhäired;
  • raskusi keskendumisega. 

Kõige suurem on alatoitumuse risk normaalset söömist mõjutavate kasvajate puhuselt, nt seedetrakti kasvajad, pea- ja kaela piirkonnas paiknevad kasvajad.

 


Alatoitumuse ennetamine

Alatoitumuse mõju igapäevaelule ja elumusele on märkimisväärne: vähenevad nii tervelt elatud eluaastad kui iseseisev toimetulek ja elukvaliteet.  Oluline on seega ennetada ja leevendada põhjuseid, miks alatoitumus tekib, nt isutus, iiveldus, kõhulahtisus, suuhaavandid

Alatoitumuse ennetamine  on parem ja lihtsam kui tüsistuste ravimine ja kehakaalu taastamine. 

Hoides oma kehakaalu aitab see teil ravi ajal tugevam püsida ja annab parema elukvaliteedi. 

 


Toidu tõhustamine

Toidu tõhustamine ehk rikastamine on toitainete, eelkõige toiduenergia ja valgu koguse suurendamine toidus. See on oluline kui te ei ole võimelised sööma suuri portsjoneid, teil on väike söögiisu ja/või teil on probleeme madala kehakaaluga. Toidu tõhustamise abil saab muuta iga suutäie sööki kui ka iga sõõmu jooki energia tihedamaks ja toitainete rikkamaks. 

Ideid suurendamaks toiduga saadavat energiat:

Igal söögikorral üritage rikastada vähemalt üks toiduaine. 

  • Lisa 2 teelusikat mett või moosi pudrule, jogurtisse, kohupiimale.
  • Leivale ja saiale määri võid lahkelt. 
  • Lisa 2 supilusikat riivitud juustu erinevatele soojadele toitudele.
  • Lisa 1 supilusikas võid/margariini/ sulatatud juustu pudrule, kartulitoitudele, makaronidele, suppidele, pajatoitudele, püreestatud söökidele, juurviljadele, erinevatele kastmetele. Samuti võib lisada 1 spl õli (nt oliivõli, kreeka pähkli õli, kanepiseemneõli, linaseemneõlj) erinevatele toidutele. Ürdivõi ja maitseõli võivad muuta toidu maitse meeldivamaks. 
  • Lisa 1 supilusikas pestot, sulatatud juustu või riivitud juustu makaronidele.
  • Lisa 1 pall jäätist konserveeritud puuviljadele ja teistele magustoitudele.
  • Lisa 1 supilusikas koort kohvile, kakaole, supile.
  • Kasuta majoneesi või hapukoort salatitest ning lisa neid toidu kõrvale kastmeks. 
  • Tarbi ja kasuta toiduvalmistamisel kõrgema rasvasusega piimatooteid. Nt hapukoor 30%, täispiim 4%, kohupiim 9%.
  • Valmista putru täispiimaga ning asenda osa piimast koorega. 
  • Söö munatoite, nt valmista juustune omlett, võileivakatteks valmista hakitud keedumuna majoneesiga.
  • Eelista rasvast kala: heeringas, lõhe, räim. 

Toitvad vahepalad ja joogid
Soolased: erinevad juustud näkileival või kreekeritel; täidetud munad, oliivid, pähklid ja pähklivõid, seemned ja seemnevõid (nt tahiini); juurviljad koos dipikastmega (hapukoor, kikerherne hummus, avokaado guacamole); 6%-lise rasvasisaldusega kodujuust segatud hapukoorega. 
Magusad: piimapudingud, dessertjogurt, jäätis, kuivatatud puuviljad ja šokolaad, eelkõige tume šokolaad, šokolaadiga kaetud rosinad ja pähklid, halvaa, seemnebatoonid. 
Joogid: kuum kakao valmistatud täispiimaga ning serveeritud vahukoorega; smuutid ning täismahlad, millele lisada valgupulbreid ja õli (nt kookos-, linaseemne- või kanepiseemneõli), jäätisekokteil

 


Toidulisandite kasutamine

Kui te sööte mitmekesiselt, ei piira oma toidutarbimist ja sööte toite igast toidugrupist, siis te peaksite saama kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid oma toidust. 
Aga kui teil on raskusi söömisega ja teie toiduvalik on ühekülgne ja/või portsjonid tavapärasest väiksemad, siis multivitamiini, mis katab 100% kogu päevased vitamiinide ja mineraalide vajadused, võib olla teile vajalik. Kui teie arst ei ole määranud teisiti, siis vältige toidulisandeid, mille vitamiinide ja mineraalide sisaldus on väga kõrge, nii öelda „megadoosides“. 

 

Toitumine haiguse ajal

Tavaliselt on söögiisu haiguse ajal halvem, mistõttu on eriti oluline süüa piisavates kogustes toitainete- ja energiarikast toitu. Hästi planeeritud toitumine ja liikumine võib aidata vähendad ravi kõrvalmõjude tõsidust ning toetab kiiremat taastumist.